En què ens ajuda passejar per la natura?

Compartir:

En les activitats que us oferim des de Gantabanax, sempre donem especial importància al contacte amb la natura, ja que pensem que és una eina fonamental per promocionar la salut individual i, a més, és econòmic i fàcil de portar a terme. Només cal allunyar-se a peu del centre de la ciutat i passejar una estona pels afores, tant si hi teniu bosc, platja o bé camps de conreu, serà beneficiós per vosaltres fer-ho durant un parell d’hores, el nombre més gran possible de dies durant la setmana, però si no podeu cada dia, almenys un mínim de dos, dels set que té la setmana.

Educació ambiental

A casa nostra ja fa anys que es promociona el contacte dels escolars amb la natura, a través dels programes d’educació ambiental que tenen lloc en molts espais del nostre país i que van començar a principis dels anys vuitanta. Però aquests últims anys, alguns dels responsables de la salut comunitària, s’han adonat que podien aconseguir que les persones es trobessin millor afavorint aquest contacte més estret amb la natura.

Els “banys de bosc”

Així al Japó, per exemple, s’han promocionat els famosos “Banys de Bosc” (Shinrin Yoku), per aconseguir que l’elevat estrès que pateix la població treballadora en aquell país, i que els provoca moltes morts prematures, pugui baixar una mica. Aquest fet ha provocat un corrent de mimetisme en altres països i, per exemple, a Alemanya, ja s’han començat a certificar boscos, per tal que siguin usats per a promocionar la salut.

Això ha mogut a aquests responsables a fer un estudi científic dels beneficis que tenen aquestes passejades o “banys de bosc” per a la salut de les persones i ja es comencen a tenir evidències en aquest sentit.

Beneficis comprovats

Així, si feu una passejada d’un mínim de dues hores de durada, per un espai el més natural possible, us emportareu els següents beneficis:

1-La vostra pressió arterial se situarà a nivells acceptables, sobretot si la teniu massa elevada.

2-L’estrès crònic que patim la majoria de nosaltres per la vida atabalada que portem, es reduirà de forma significativa.

3-La vostra salut cardiovascular i metabòlica millorarà molt.

4-Si teniu un nivell elevat de glucosa a la vostra sang, aquesta es reduirà i us trobareu millor.

5-Millorarà la vostra capacitat de concentració i la vostra memòria.

6-Si us trobeu una mica o molt deprimits, el contacte amb la natura us millorarà el vostre ànim.

7-Si esteu prenent medicació pel dolor, notareu que no us cal tanta dosi i que la podeu reduir significativament.

8-Una passejada per la natura us recarregarà d’energia.

9-S’ha comprovat que durant el passeig respirem les substàncies que emeten els arbres i les plantes en general, això beneficia el vostre sistema immunitari i el nombre de cèl·lules anomenades NK (natural killers) augmenta molt.

10-També augmentaran dins el vostre cos les proteïnes anticàncer, amb la qual cosa estareu més sans.

11-Si teniu problemes de sobrepès, aquestes passejades són una forma de millorar i ajudar a baixar-lo.

Però hi ha molt més.

A més de totes aquestes coses, que s’han pogut comprovar per la ciència oficial, en les passejades guiades de Sentir la Natura, que us oferim des del nostre centre de salut, hi afegim el contacte amb la natura a un nivell més profund i espiritual. Aprendreu a notar aquells espais que tenen una millor energia i com us poden beneficiar en el dia a dia. Aprendreu també a notar l’energia dels arbres i com podeu interaccionar amb ella.

En qualsevol cas aprofiteu qualsevol estona per sortir i connectar amb la natura que tingueu més a prop.

Josep Maria Llorach, biòleg i terapeuta.

Deixa un comentari

Arxius

Vols un regal?

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per al seu correcte funcionament i per a fins analítics i per mostrar-te publicitat relacionada amb les seves preferències en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació. Al fer clic al botó Acceptar, accepta aquestes tecnologies i el processament de les dades per a aquests propòsits.   
Privacidad